Uit de oude doos

Een leuk artikel over het ontstaan van het WK AdoptieKids in 2010. Erik Stekelenburg, de geestelijk vader van het WKA, legde in de Stentor van 9 april 2010 zijn plannen voor het eerste WK AdoptieKids op tafel ... in 2019 volgen wij nog altijd dat gedachtengoed: ONTMOETEN, VERBINDEN EN VOETBAL. #wka2019
 
Klik hier voor het hele artikel op de site van de Stentor
 
 

Erik Stekelenburg uit IJhorst organiseert het eerste WK Adoptiekids; een voetbaltoernooi speciaal voor geadopteerde kinderen. Zijn twee zoons Daniël (links) en Joshua (8) doen ook mee. foto Tom van Dijke

 
Erik Stekelenburg uit IJhorst organiseert het eerste WK Adoptiekids; een voetbaltoernooi speciaal voor geadopteerde kinderen. Zijn twee zoons Daniël (links) en Joshua (8) doen ook mee. foto Tom van Dijke

Adoptiekids spelen voor Afrika

Een week voor het voetbalspektakel in Zuid-Afrika deze zomer losbarst, vindt ook in Nederland een ware landenstrijd plaats. Kinderen uit allerlei delen van de wereld nemen het op 5 juni in Hilversum tegen elkaar op. Ze hebben één ding met elkaar gemeen; ze zijn allemaal door Nederlandse ouders geadopteerd.

Het idee voor het eerste WK Adoptiekids komt van Erik Stekelenburg uit IJhorst. Jeugdtrainer, voetbalfanaat en zelf vader van twee geadopteerde kinderen. Stekelenburg is voorzitter van de stichting TLC, die zich inzet voor het kindertehuis in Johannesburg waar ook zijn jongste zoon Joshua (8) vandaan komt. "Om geld in te zamelen voor de stichting, leek het me een goed idee om mee te liften op de hype rond het WK in Zuid-Afrika. Zo kwam ik op het idee van een voetbaltoernooi voor geadopteerde kinderen."

Inmiddels hebben zich al ruim 120 kinderen aangemeld voor het toernooi. Ze komen uit allerlei landen; Colombia, India, China, Brazilië, Haïti en Guatemala. "Kinderen met hetzelfde land van herkomst komen zoveel mogelijk bij elkaar in een team", vertelt Stekelenburg. "De teams worden ook vernoemd naar een club uit het land waar ze vandaan komen. En we willen het toernooi beginnen met een vlaggenparade, zoals bij de Olympische Spelen."

Omdat de deelnemers uit heel Nederland komen, kennen ze elkaar veelal nog niet. "Een jongen uit Voorschoten kan dus in een team komen met een kind uit Margraten. Normaal zouden die twee elkaar misschien nooit ontmoet hebben, maar omdat ze oorspronkelijk uit hetzelfde land komen, hebben ze toch al een band."

Geld inzamelen voor het kindertehuis in Johannesburg is dus zeker niet het enige doel van het toernooi. "Ik wil er vooral een dag van maken die de deelnemers nooit vergeten. We maken er echt een feestje van met een springkussen, popcorn en hamburgers. En we zoeken nog een bekende Nederlander die iets met adoptie heeft om het toernooi te openen."

Stekelenburg heeft grootste plannen voor het toernooi. "We gaan dit evenement jaarlijks houden en het zal waarschijnlijk steeds groter worden. Ik denk dat we binnen een paar jaar wel aan de 500 deelnemers kunnen komen. En misschien dat er in de toekomst ook kinderen uit België, Duitsland en Denemarken mee kunnen doen."

Het is de bedoeling dat de opbrengst van het toernooi ieder jaar naar een ander land gaat. "Dit jaar is dat dus Zuid-Afrika en voor volgend jaar hebben we al een stichting op het oog die zich inzet voor onderwijs in Guatemala. Daar komt mijn oudste zoon Daniël vandaan. Daarna kunnen ouders van deelnemers zelf stichtingen aanmelden. Zo steunen we met het toernooi steeds een ander land van herkomst van de deelnemers."

Veel ouders van geadopteerde kinderen zijn actief in het ontwikkelingswerk, weet Stekelenburg. "Zo hebben wij de stichting TLC met vijf ouderparen opgericht die allemaal een kind uit hetzelfde tehuis in Johannesburg hebben geadopteerd. Je krijgt een band met het land waar je kind vandaan komt."

Hij hoopt dat er dankzij het inschrijfgeld van de deelnemers en sponsorgeld een mooi bedrag voor het tehuis wordt ingezameld. "En dat de kinderen de dag van hun leven hebben. Ik ben ervan overtuigd dat er uit dit toernooi mooie vriendschappen zullen ontstaan.